Len si udrite, pán veľkomožný

29. januára 2019, kuricovatomalova, Úvahy

Národ má vždy takých panovníkov, akých si zaslúži – povedal ktosi, už neviem kto, ale nemýlil sa. Náš slovenský národ presne vystihuje scéna z filmu Pacho hybský zbojník. “ Len si udrite, pán veľkomožný. Tu si udrite. “

Čo viac k tomu dodať. Nesledujem politiku ale nedá sa tomu vyhnúť, hoci TV nezapínam a správy na nete nečítam.

Milióny zvestí, xy blogov, urážok, narážok, karikatúr a čo ja viem čoho ešte a pritom ani jedna žltá vesta, ani náznak skutočnej nespokojnosti. Páni politici si z nás robia dobrý deň, vysmievajú sa nám do očí a my sedíme pri PC a píšeme blogy, ktoré sú síce čítané, ale tam to celé končí.

Áno, nie je koho voliť a tak volíme menšie zlo alebo nevolíme vôbec. Aj to je cesta. Zarážajúce ale je, že dovolíme beztrestnosť ľudí, ktorí riadia náš štát. Všetci šomreme, vrčíme, nadávame ale spokojne všetci otrčíme chrbát k ďalšiemu bičovaniu. “ Len si udrite, pán veľkomožný. “ A oni svoj výsmech už pred nami ani neskrývajú. Do očí sa nám smejú svojimi činmi a výrokmi.

 

Každý národ má takých panovníkov, akých si zaslúži. Ak dokážeme prehltnúť všetku tú špinu a výsmech, viac nám k životu, zjavne netreba.