Založ si blog

Zdochnúť ako prašivý pes

Žijeme v demokratickom štáte. Koľké to šťastie. Môžeme si hovoriť, čo len živ  chceme, škoda len, že nás nik nepočúva. Dokonca aj cestovať môžeme, kam sa nám zachce, škoda len, že nie je za čo. A umrieť? Umrieť tiež môžeme, ako chceme, škoda len, že nás naše úžasné, demokratické zdravotníctvo nakoniec nechá zdochýnať ako opusteného, prašivého psa v bolestiach a utrpení bez pomoci. Pýtate sa prečo také tvrdé slová? Nuž čítajte ďalej.

Pred šiestimi rokmi lekári objavili u mojej svokry, vďaka modernej technike, zhubný nádor na pahýli po odstránení maternice. Keďže bol neoperovateľný, začal kolobeh ožarovania a chemoterapií. Kto nezažil, nepochopí, čo to pre pacienta znamená. Vraj predĺženie života. Možno budem morbídna, ale podľa môjho názoru to už žiadny život nie je. Prudké jedy vám kolujú v žilách a okrem rakovinových buniek vraždia aj všetko ostatné. Človek nemôže jesť, má ukrutné bolesti a jeho telo zo dňa na deň stále viac chradne. Áno, viem, mnohým toto utrpenie zachráni život, ale väčšine len predĺži jeho utrpenie. Nechcem tu však rozoberať či liečiť alebo neliečiť rakovinu. V tomto sa musí každý rozhodnúť sám, samozrejme demokraticky, teda slobodne.

Trochu som odbočila od podstaty tohoto článku. Čo sa týka mojej svokry, jej život sa v jedinej sekunde, po rozhodnutí liečiť sa, zmenil na jednu hroznú, nočnú moru, z ktorej ju vytrhne, bohužiaľ, už len smrť. Hoci počiatočná liečba nádor na chvíľu umlčala, o čosi neskôr sa prebral k životu s o to väčšou intenzitou. A to sa ešte ani telo nestihlo spamätať z prudkých jedov, ktoré viac ako pol roka do neho pumpovali. Odrazu už boli metastázy aj na pankreasi. Ako ináč, opäť neoperovateľné. A znova ten istý kolotoč, nemocnice, chemoterapie, bolesti, slabosť. Nič, čo by malo aspoň niečo spoločné s plnohodnotným životom. Takmer štyri roky nekončiaceho utrpenia. Niekto si určite povie, že predsa vďaka vede a zdravotníctvu dostala tie roky do daru, že inak by tu už dávno nebola. Nuž, áno, ale….nie som si istá, či o taký život skutočne stála.

Pred pol rokom sa už metastázy objavili aj v pľúcach a chrbtici. Lekári usúdili, že akákoľvek ďalšia liečba je zbytočná, takže po šesťročnom utrpení neostáva nič iné, len čakať na smrť.

A práve tu to začína. Pacient sa stáva pre naše zdravotníctvo nezaujímavým, ba čo viac, je iba na príťaž. Lekári si nás pohadzujú hore dolu, vyhovárajú sa jeden na druhého, kto má čo predpísať… Žiadna nemocnica viac takéhoto pacienta neprijme. Vraj si ju máme dochovať doma. Veď áno, s láskou svokru doopatrujeme, lenže… Lieky od bolesti nezaberajú, morfium lekári predpísať odmietajú, stav sa rapídne zhoršuje a my sa môžeme na celé to utrpenie iba bezmocne prizerať.

“ Ak sa jej stav rapídne zhorší, volajte záchranku. Oni ju musia vziať do nemocnice. “ – poradila nám jedna známa, zdravotná sestra.

Nuž, musia ako musia. Dnes v noci mala svokra problémy s dýchaním, zvracala v noci aj doobeda a z opuchnutých predkolení jej cez kožu presakuje voda natoľko, že má posteľ celú premočenúa museli sme použiť nepremokavú podložku. Koža začína od opuchov praskať. Malá veľké bolesti a sama sa pýtala do nemocnice. Čo by ste urobili na mojom mieste vy? Áno, zavolali sme záchranku. Prišli pomerne rýchlo. Zmerali tlak, urobili EKG a keď si lekárka prezrela zdravotný záznam, iba sucho skonštatovala :

“ Vzhľadom na diagnózy je to normálny stav pacienta. Liečbu doriešte s jej lekárom. “

Aká to len múdra rada. Problém je, že ju k lekárovi nemáme ako dopraviť. Máme síce auto, aj šoférov , ibaže pacientka sa v sede dusí. Jediná vhodná poloha je v leže. Metastázy na pľúcach započali dielo skazy, takže do druhého mesta sa so svokrou nedostaneme. Keďže jej lekár nevidí, aký vážny je jej momentálny stav, odmieta predpísať čokoľvek nové na zmiernenie utrpenia. Je to jeden veľký, začarovaný kruh, z ktorého niet cesty von. A pacient? Ten musí na sklonku života zdochýnať ako opustený, prašivý pes v ukrutnom utrpení a vy sa na to musíte len bezmocne prizerať.  

 

Žlč

07.11.2021

„Zoberte im kyslík!“, vykrikujú davy. Nezaslúži si žiť, ten ktorý nespraví všetko, čo mu prikazuje vláda. Tak povedz, Pane, ako mám mať rada ten zlobou presýtený svet? Veď v ľudských dušiach kúsok citu niet a miesto krvi v žilách človeka s veľkou chuťou divo preteká už iba zahorknutá, vriaca žlč. Tak, prosím, človek, radšej mlč, lebo svojim jedom [...]

Hľadač šťastia

18.08.2021

Hľadač šťastia. Kniha z autorskej dielne dvoch skvelých autorov, Zdenky WenzlovejŠvábekovej a Juliena Dana, aká sa vám do rúk dostane len zriedka. Ťažké, ľudské osudy poprepletané neskutočne silným odkazom pre všetkých, ktorí bezcielne blúdia životom, pre všetkých tých, ktorí pod ťarchou okolností rezignovali, ale aj pre tých, ktorí majú pocit, že šťastie sa [...]

500 000 eur

18.08.2021

500 000 eur – sumička, z ktorej by sa podlomili kolená každému výhercovi. A teraz si skúsme predstaviť, čiste teoreticky, že by sa do lotérie prihlásili všetci zamestnanci našich strategických zložiek. Ak by boli plne očkovaní, nič nepredstaviteľné. Ďalej si predstavme, opäť čisto teoreticky, s dostatkom bujnej fantázie, že si všetci títo zamestnanci [...]

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

SR Bratislava politika vláda 19. schôdza BAX

Poslanci z SNS predložili zmeny v zákone o neziskových organizáciách

28.03.2024 15:53

Novela hovorí aj o právomoci Ministerstva vnútra SR rozpustiť občianske združenie.

kuricovatomalova

Padáme na dno, potom dvíhame sa z popola, akoby naša viera nikdy silná nebola, akoby až vtedy zachcelo sa nám opäť žiť. Blog.Pravda.sk stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 185
Celková čítanosť: 402899x
Priemerná čítanosť článkov: 2178x

Autor blogu

Kategórie