Založ si blog

Vražedné komando

Covid-19, vražedný vírus, ktorý za pár mesiacov usmrtil viac ako 230 000 ľudí na celom svete. Podľa najnovších štúdií je celosvetová úmrtnosť 2,3%. Niekde v menšom, inde vo väčšom počte. Na Slovensku zatiaľ Covidu-19 podľahlo 27 osôb, čo je v priemere 0,34%. Keď sa to takto pekne zosumarizuje, tá panika okolo pandémie mi nedáva veľký zmysel. Nie som však odborník, takže to hlbšie rozoberať nebudem. Poznám ale vražedné komando, ktoré ročne pripraví o život len v Európe približne 2 000 000 ľudí a čísla každoročne rapídne stúpajú. 

Kontrolujete si pravidelne svoje materské znamienka? Ja áno. Už pár rokov sledujem ich život na mojom tele. Keďže ich mám akosi priveľa a onkologických ochorení je v rodine tiež neúrekom, opatrnosť je na mieste. Už dávno mám naštudované, ako vyzerajú podozrivé znamienka. Párkrát som si ich dala skontrolovať aj v kožnej ambulancii, pre istotu. Doteraz bolo vždy všetko v poriadku a znamienka, podľa môjho názoru podozrivé, boli aj sú absolútne neškodné. Včera som však ostala poriadne zaskočená. Kvôli atopickému ekzému som si zašla hneď ráno na kožné. Keďže som tam už dlho nebola, pani doktorka mi hneď pri jednom skontrolovala aj znamienka. Tvárila sa maximálne spokojne, až kým nedošla k poslednému. Odrazu sa jej na tvári zjavila zvláštna grimasa, ktorá neveštila nič dobré. Veľmi dlho si to znamienko prezerala cez špeciálny prístroj a popritom si zašomrala:

„To nie. Toto nie.“

Keď si všimla môj vydesený výraz v tvári, prehovorila tentokrát na mňa:

„Prepáčte, to znamienko vôbec nevyzerá dobre. Musí ísť okamžite von. Snáď sme ho zachytili včas. Po histológii budeme múdrejší. Kde ste boli doteraz? Vy ste si ho skutočne nevšimli?“

Dopovedala, veľavýznamne zvraštila čelo a ťahala ma k zrkadlu. Prstom označila zradné znamienko, aby som si ho dobre obzrela.

„Neviete, či tu bolo aj predtým, alebo je nové?“ položila mi záludnú otázku.

Odpovedať som jej nevedela. Naozaj som si to nepamätala, alebo skôr som si to nikdy ani nevšimla. Čo ma zarazilo najviac, bolo ono samotné znamienko. Celkom nenápadná, malá, čierna bodka, nič zapálené, rozliate, meniace tvar či farbu, absolútne nič z toho, čo som kedy videla v príručkách na preventívne samovyšetrenie znamienok.

„Musím sa na to pozrieť lepšie. Poďte za mnou.“ prerušila lekárka moje myšlienkové pochody. Prešli sme od zrkadla k pultíku pod oknom. Vybrala akýsi krém, natrela ním znamienko a opäť sa cez špeciálny prístroj zapozerala do hĺbky tej malej, čiernej bodky.

„Do frasa, ono to naozaj vyzerá na malígny melanóm. Ten zhluk buniek je šialený.“ zašepkala viac sama pre seba ako pre mňa.

„Je to zlé?“ spýtala som sa vystrašene.

„Najlepšie bude, keď si počkáme na výsledky z histológie. Dáme ho okamžite vybrať a uvidíme. Len ma udivuje, že ste si ho nevšimli už skôr. No nič, neostáva nám nič iné, len čakať.“ ukončila vyšetrenie aj debatu lekárka.

Z ordinácie som odišla ako po poriadne silnej facke. Zajtra mi znamienko vyberú a čaká ma dvojtýždňové čakanie na výsledky. Snažím sa nepodľahnúť panike. S takýmto čakaním už mám predsa bohaté skúsenosti s hrčkou v prsníka, z ktorej sa nakoniec vykľula podráždená mliečna žľaza a tiež opakovaná biopsia krčka maternice, ktorá našťastie dopadla zakaždým dobre.

A prečo toto celé vlastne píšem? Pretože sa momentálne všade píše len o Covide-19, ktorého celosvetová úmrtnosť je 2,3%. Možno to skutočne nie je málo, lenže na vražedné komando (rozumej všetky druhy) menom Rakovina zomiera na Slovensku denne 38 ľudí. Ročne je to takmer 14 000 úmrtí na tak malom území, akým Slovensko nesporne je, a zachytených je ročne  30 000 nových prípadov onkologických ochorení. Podľa dostupných európskych štatistík je na Slovensku úmrtnosť na rakovinu až 25%, šialené číslo. Šanca na úspešné vyliečenie je v mnohých prípadoch priamoúmerná jej včasnému podchyteniu. Preto je nesmierne dôležitá prevencia, na ktorú, bohužiaľ, pričasto zabúdame, prípadne nemáme na ňu čas. Najnebezpečnejšie na rakovine je, že vo väčšine prípadov v prvých štádiách choroby nespôsobuje bolesti či iné závažné problémy. 

Čierna bodka, malé nenápadné znamienko, ktoré môže znamenať smrť, ak sa včas nepodchytí, pretože malígny melanóm je najnebezpečnejšia forma rakoviny kože. Malígny melanóm je zhubný nádor kože, ktorý vo vyšších štádiách môže mať až fatálne následky. Jeho zhubnosť je podmienená hlavne rýchlym rastom a šírením nádorových buniek krvnou a lymfatickou cestou do okolitých orgánov s tvorbou vzdialených metastáz.

Ja mám pred sebou dva ťažké týždne čakania na výsledky, no vy nečakajte, ak sa vám čokoľvek s vašimi znamienkami nezdá. Tiež nezanedbávajte preventívne prehliadky, ktoré môžu včas odhaliť zdravotný problém. Pričasto nemáme čas na vlastné zdravie, ale môže sa veľmi ľahko stať, že kvôli zaneprázdnenosti a ľahostajnosti nám už neostane čas na život.

Žlč

07.11.2021

„Zoberte im kyslík!“, vykrikujú davy. Nezaslúži si žiť, ten ktorý nespraví všetko, čo mu prikazuje vláda. Tak povedz, Pane, ako mám mať rada ten zlobou presýtený svet? Veď v ľudských dušiach kúsok citu niet a miesto krvi v žilách človeka s veľkou chuťou divo preteká už iba zahorknutá, vriaca žlč. Tak, prosím, človek, radšej mlč, lebo svojim jedom [...]

Hľadač šťastia

18.08.2021

Hľadač šťastia. Kniha z autorskej dielne dvoch skvelých autorov, Zdenky WenzlovejŠvábekovej a Juliena Dana, aká sa vám do rúk dostane len zriedka. Ťažké, ľudské osudy poprepletané neskutočne silným odkazom pre všetkých, ktorí bezcielne blúdia životom, pre všetkých tých, ktorí pod ťarchou okolností rezignovali, ale aj pre tých, ktorí majú pocit, že šťastie sa [...]

500 000 eur

18.08.2021

500 000 eur – sumička, z ktorej by sa podlomili kolená každému výhercovi. A teraz si skúsme predstaviť, čiste teoreticky, že by sa do lotérie prihlásili všetci zamestnanci našich strategických zložiek. Ak by boli plne očkovaní, nič nepredstaviteľné. Ďalej si predstavme, opäť čisto teoreticky, s dostatkom bujnej fantázie, že si všetci títo zamestnanci [...]

Javelin, vojna na Ukrajine, vojaci, raketomet, protitanková strela

Čaputovej poradkyňa: Vláda vníma to, čo sa deje na Ukrajine ako bezpečnostnú hrozbu, rozdiel v porovnaní so susedmi je v rétorike

30.04.2024 19:07

Kobzová tvrdí, že Poľsko sa jednoznačne vybral cestou, „ak chceš mier, priprav sa na vojnu“.

Grécko Rodos požiare lesné ľudia evakuácia

Na ruskej Sibíri sa začína sezóna lesných požiarov

30.04.2024 18:52

Kým na východe Sibíri vyčíňajú lesné požiare, viaceré regióny v jej západnej časti pri hraniciach s Kazachstanom sužujú rozsiahle záplavy.

SND, Slovenské národné divadlo

Nazval ich duchovnými bezdomovcami. Poprední umelci žiadajú od Fica ospravedlnenie

30.04.2024 18:40

Ak požadujete slušnosť, začnite ako premiér od seba. Vyzývame Vás, ospravedlňte sa,“ adresovali umelci Ficovi.

česko, nemocnica, covid, koronavírus

Ďalšie zadlžovanie nemocníc: Poslanci Úradu pred dohľad novú kompetenciu neschválili

30.04.2024 18:10

Do parlamentu novelu predložili opoziční poslanci Jana Bittó Cigániková a Tomáš Szalay zo strany SaS.

kuricovatomalova

Padáme na dno, potom dvíhame sa z popola, akoby naša viera nikdy silná nebola, akoby až vtedy zachcelo sa nám opäť žiť. Blog.Pravda.sk stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 185
Celková čítanosť: 405526x
Priemerná čítanosť článkov: 2192x

Autor blogu

Kategórie