Založ si blog

Navždy prekliata

NAVŽDY PREKLIATA – Zdenka Wenzlová Švábeková

Kniha, ktorú mi zakázali čítať, pretože myšlienkovo aj pocitovo je až neuveriteľne stotožnená s mojou dušou. Neposlúchla som. Práve naopak. S odhodlaním som sa do nej pustila. Nie však preto, aby som sebe alebo ostaním dokázala, že to zvládnem. Pustila som sa do nej preto lebo som neverila, že môže niekto hodnoverne zachytiť tú neznesiteľnú, všetko ničiacu bolesť z ťažkých životných tráum a strát.

Zachytila som pár komentov od čitateliek, v ktorých opisujú aká je táto kniha morbídna, ťažká, frustrujúca……že sa nedá čítať. Znamená to však len jedno: kniha je napísaná tak hodnoverne, pravdivo a priam až neuveriteľne pocitovo ako život sám.
Je veľa skutočných príbehov, vložených do kníh ale len máloktorá z nich preniká až na samé dno ľudskej duše ako Navždy prekliata.
Áno, nemala som ju čítať, pretože moja krehká, na milióny mikročastíc rozbitá duša nemusí opäť uniesť pocity, pred ktorými sa zamyká, aby prežila.
Na druhej strane si však myslím, žeby ju mali čítať všetci. Všetci tí, ktorí tak radi súdia iných, ukazujú prstom, osočujú, hádžu špinu a hnoj na ľudí a pritom nemajú ani tušenia, čo ten druhý prežíva, čo si nosí v sebe.
Tiež sa pýtam sama seba, koľko bolesti dokáže ľudská duša uniesť a koľko vnútornej sily potrebuje, aby nezhorela do tla.
Hlboko sa skláňam pred ženou, ktorá sa odhodla vyrozprávať svoj ťažký príbeh. Je nesmierne ťažké rýpať sa v ranách, ktoré sa nikdy nezahoja. Rovnako sa hlboko skláňam aj pred samotnou autorkou. Veď keď sa táto kniha tak neskutočne ťažko číta, ako sa asi musela písať? Už len samotné počúvanie príbehu z úst hlavnej hrdinky, s pohľadom do jej utrápených, vyhasnutých očí, musí s človekom zamávať ako víchrica.
Zdenka Wenzlová Švábeková, máš môj hlboký obdiv a úctu za geniálne spracovanie tak neuveriteľne ťažkého, životného príbehu.

Žlč

07.11.2021

„Zoberte im kyslík!“, vykrikujú davy. Nezaslúži si žiť, ten ktorý nespraví všetko, čo mu prikazuje vláda. Tak povedz, Pane, ako mám mať rada ten zlobou presýtený svet? Veď v ľudských dušiach kúsok citu niet a miesto krvi v žilách človeka s veľkou chuťou divo preteká už iba zahorknutá, vriaca žlč. Tak, prosím, človek, radšej mlč, lebo svojim jedom [...]

Hľadač šťastia

18.08.2021

Hľadač šťastia. Kniha z autorskej dielne dvoch skvelých autorov, Zdenky WenzlovejŠvábekovej a Juliena Dana, aká sa vám do rúk dostane len zriedka. Ťažké, ľudské osudy poprepletané neskutočne silným odkazom pre všetkých, ktorí bezcielne blúdia životom, pre všetkých tých, ktorí pod ťarchou okolností rezignovali, ale aj pre tých, ktorí majú pocit, že šťastie sa [...]

500 000 eur

18.08.2021

500 000 eur – sumička, z ktorej by sa podlomili kolená každému výhercovi. A teraz si skúsme predstaviť, čiste teoreticky, že by sa do lotérie prihlásili všetci zamestnanci našich strategických zložiek. Ak by boli plne očkovaní, nič nepredstaviteľné. Ďalej si predstavme, opäť čisto teoreticky, s dostatkom bujnej fantázie, že si všetci títo zamestnanci [...]

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

kuricovatomalova

Padáme na dno, potom dvíhame sa z popola, akoby naša viera nikdy silná nebola, akoby až vtedy zachcelo sa nám opäť žiť. Blog.Pravda.sk stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 185
Celková čítanosť: 404823x
Priemerná čítanosť článkov: 2188x

Autor blogu

Kategórie