Založ si blog

Havran V Kávomate

Havran je v mytológii symbolom mysle, vedomia a inteligencie. V legendách severoamerických Indiánov sú havrany hrdinovia, pomáhajúci ľudstvu. Pre niektoré kmene boli nositeľmi svetla, ktorí sa vynárali z prapôvodnej temnoty sveta. Havran je tiež známy ako strážca tajomstiev a duchovný učiteľ.

A presne taký je aj debutový Havran V Kávomate od Ráchel Noa.

Je pravda, že keď mám niečo rozpísané, nečítam knihy, pretože by sa mi myšlienky v hlave domotali, ale mávam aj hluché obdobia, kedy potrebujem vypnúť vlastné myšlienkové pochody. Keďže píšem veľa, nestáva sa mi to často, ale keď už to na mňa príde, vtedy siahnem po knihe. Po dobrej a zmysluplnej knihe. Takou je pre mňa momentálne Havran V Kávomate.

Vlastne, keď tak nad tým premýšľam, Havran nie je kniha. Prečo? Pretože kniha môže byť atlas húb, mapa sveta, encyklopédia zvierat, erotický román, či zbierka básní, ktorú si dnes môže vydať každý, kto má na to financie alebo sponzorov, tak ako aj ja. Havran V Kávomate je však čosi celkom iné. Je to niečo viac ako poézia. Je to život sám, so všetkým, čo nám prináša. Je to umieranie aj  chuť žiť, bolesť aj radosť, pocity, ktoré mnohí z nás prežívame deň čo deň. Sú to útržky života posplietané jemnou niťou pavučiny.

Nedotýkať sa, prosím, krehký tovar! Básne v Havranovi sú ako krehučké črepiny života s ostrými hranami, ktoré sa zarezávajú až pod kožu. Taký je Havran V Kávomate. Keď ho raz vezmete do rúk, navždy vo vás zanechá hlbokú stopu. Každý z nás sa vo svojom živote s niečím borí. Niekto viac, iný menej, avšak len málokto dokáže slovom zachytiť podstatu nášho bytia tak, ako práve Ráchel Noa.

V Havranovi sú na prvom mieste, samozrejme, samotné básne, ktoré sú v tomto prípade viac ako exkluzívne. Ich správne zoradenie, splynutie, im však dávajú o to väčšiu silu. Práve preto uznanie právom patrí aj editorke Gudrun Flower.

 

Čo dodať na záver? Ak si budete chcieť svoju kávu skutočne vychutnať, skúste si ju dať s Havranom V Kávomate, tak ako ja.

 

 

 

 

Žlč

07.11.2021

„Zoberte im kyslík!“, vykrikujú davy. Nezaslúži si žiť, ten ktorý nespraví všetko, čo mu prikazuje vláda. Tak povedz, Pane, ako mám mať rada ten zlobou presýtený svet? Veď v ľudských dušiach kúsok citu niet a miesto krvi v žilách človeka s veľkou chuťou divo preteká už iba zahorknutá, vriaca žlč. Tak, prosím, človek, radšej mlč, lebo svojim jedom [...]

Hľadač šťastia

18.08.2021

Hľadač šťastia. Kniha z autorskej dielne dvoch skvelých autorov, Zdenky WenzlovejŠvábekovej a Juliena Dana, aká sa vám do rúk dostane len zriedka. Ťažké, ľudské osudy poprepletané neskutočne silným odkazom pre všetkých, ktorí bezcielne blúdia životom, pre všetkých tých, ktorí pod ťarchou okolností rezignovali, ale aj pre tých, ktorí majú pocit, že šťastie sa [...]

500 000 eur

18.08.2021

500 000 eur – sumička, z ktorej by sa podlomili kolená každému výhercovi. A teraz si skúsme predstaviť, čiste teoreticky, že by sa do lotérie prihlásili všetci zamestnanci našich strategických zložiek. Ak by boli plne očkovaní, nič nepredstaviteľné. Ďalej si predstavme, opäť čisto teoreticky, s dostatkom bujnej fantázie, že si všetci títo zamestnanci [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

kuricovatomalova

Padáme na dno, potom dvíhame sa z popola, akoby naša viera nikdy silná nebola, akoby až vtedy zachcelo sa nám opäť žiť. Blog.Pravda.sk stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 185
Celková čítanosť: 404951x
Priemerná čítanosť článkov: 2189x

Autor blogu

Kategórie